Return to site

3+1 vinkkiä miten pitää hyvä puhe?

Miten pitää hyvä puhe?

Nyt ajattelin kirjoittaa puhumisesta. Ei mistä tahansa puhumisesta, vaan puheitten pitämisestä. Puheitten pitäminen on minulle vähän tämmöinen viha-rakkaussuhde. Oppimista ajatellen puheen pitäminen on vain yksi pieni työkalu, sitä työkalua käytetään aivan liian paljon. Kuitenkin maailma muuttuu usein hyvien puhujien ansiosta. Voin sanoa että arvostan hyviä puhujia. Se on vähän kuin taideteoksen maalaaminen. Jokainen osaa jollakin tasolla piirtää, mutta taiteilijat luovat taidetta. Hyvä puhe on parhaillaan taidetta. Nautin siitä taiteesta (harvoin hyviä puhujia kuitenkaan tulee vastaan).

Tällä hetkellä luen Juhana Torkin kirjaa ”Puhevalta-miten kuulijat vakuutetaan” (Otava). Lainailen muutamia ajatuksia kirjasta, ja lisäilen omilla kokemuksilla. Ajattelin siis antaa pari vinkkiä hyvän puheen pitämiseen.

1) Mieti mikä on tavoitteesi
Puheessa pitää olla selkeästi yksi viesti jolla halutaan synnyttää jokin muutos kuulijoissa. Mieti, mikä on se muutos mitä haluat synnyttää? Huono puhe ei tuota mitään muutosta. Hyvät puheet muuttavat maailmaa.

2) Keep it simple!
Kun aloin pitämään puheita niin usein sain vaimoltani (silloinen tyttöystävä) palautetta siitä että ajatuskulkuani oli vaikeaa seurata. Puheesta tuli niin monimutkainen että lopussa sitä punaista lankaa ei enää löytynyt. Sen takia on niin tärkeää että puhetta on helppo seurata. Useimmissa puheissani on seuraava rakenne:

Johdanto – Keskivaihe – Loppuhuipennus

Johdannossa tulee ydinviesti tulla selväksi heti kerralla. Eli vanhan ohjeen mukaisesti alussa pitää sanoa se, mitä aikoo puheessaan sanoa. Se on kaikkein tärkein johdannossa. Yleensä aloitan johdantoni jollakin tavalla ”rennosti”, ehkä kerron lyhyesti kuka olen, tai muuten vain rupattelen jotain mikä voi siinä hetkessä synnyttää syvemmän yhteyden kuulijoihin. Alkurupattelussa saa itsekin hieman omaa hermostuneisuuttaan hallittua. Mutta kuitenkin, kaikkein tärkeintä on että esittelee suoraan oman viestinsä. Kaikille pitää tulla selväksi mikä on puheen tarkoitus heti johdannossa!

Keskivaiheessa alan sitten hommiin. Eli valotan ydinviestiäni eri näkökulmista. Kerron kertomuksia jotka vahvistavat viestiä. Puheessa on pikkusen asiaa, mutta paljon kertomuksia jotka ajavat samaa asiaa, ydinviestin vahvistamista. Yleensä minulla on keskivaiheessa kolme (3) pääpointtia. Jos ydinviestini olisi esim. ”Suomi on maailman paras maa asua” niin voisin keskivaiheessa esitellä kolme syytä miksi Suomi on mielestäni maailman paras maa asua. Syyt voisi olla esim. 1) Suomella opit eniten – eli meillä on korkeatasoinen ILMAINEN koulusysteemi, 2) Suomessa ei koskaan ole tylsää – eli meillä on neljä erilaista vuodenaikaa jotka tuovat vaihtelua elämään, 3) Suomessa saat rauhan – eli meillä on kaunis luonto missä voit virkistyä.

Syy miksi ”pointteja” keskivaiheessa ei pidä olla liikaa on se että työmuistimme on rajoittunut, useimmat muistavat kolme asiaa, jotkut muistavat viisi asiaa, harvat muistavat puheesta seitsemän asiaa. Eli kolme pointtia on aika hyvä luku. Tässä kirjoituksessa on neljä pointtia…

Loppuhuipennuksessa tulee kiteytys koko puheesta. Eli ydinviesti pitää lyhyesti kerrata. Mikä oli tämä puheen tarkoitus. Herätyspiireissä puhutaan ”alttarikutsusta”. Uskon että puheen lopussa pitää esittää joku haaste muutokseen. Kuulijan tulee tehdä joku muutos joko ajattelussaan tai käytöksessään. Puheen lopussa mestarit pystyvät nostamaan kuulijoittensa innostumis/vireystasoa.  Tämä tapahtuu usein jonkun hyvän pienen kertomuksen avulla joka innostaa kuulijoita tekemään joku muutos. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin mielestäni että ydinviesti tulee jälleen kerran perille. Mistä tässä puheessa olikaan kysymys…. ai juu siitä että Suomi on maailman paras maa asua!!!!

3) Valmistele hyvin… sen jälkeen päästä irti!
Tällä tarkoitan sitä että sinun pitää valmistella puhe hyvin. Mieti mikä on tavoitteesi, ja mikä on puheen rakenne. Mieti kuulijoita, mitä kertomuksia voit kertoa jotka ”uppoisivat” heihin. Kun olet valmistellut ja tehnyt mitä voit tehdä, voit tyhjentää pääsi. Oma kokemus liian hyvin valmistellusta puheesta on se että siitä puuttuu aitous, siitä tulee liian teknistä ja se näkyy läpi,valitettavasti. Juuri ennen puhetta voit vain ottaa rennosti ja ”tyhjentää” mielesi kaikesta valmistelusta. Anna puheesi laskeutua alitajuntaasi/sydämeesi/selkärankaasi (tai mihin se nyt sitten laskeutuu). Sitten kun puhut, niin puhut siitä mitä sinulla oikeasti on sydämellä! Kyllä se tulee sieltä (jos olet valmistellut hyvin).

3+1) Puhu ilman paperia
En oikeasti ymmärrä puheita jotka luetaan paperista. Jos sinulla on selkeä puheen rakenne (Johdanto – kolme pointtia – Loppu)  ja tavoite kohdallaan, niin voit muistaa puheesi ilman papereita. Voit toki käyttää ”lunttilappua” jossa on puheesi pääkohdat, mutta älä ala lukemaan paperista suoraan!

Noniin. Nyt tullaan tähän blogikirjoituksen loppuun. Kerrataan siis ydinviesti. Tämä kirjoitus oli puheitten pitämisestä. Annoin 3+1 vinkkiä hyvien puheiden pitämiseen. Ne olivat siis:
1) Mieti mikä on tavoitteesi
2) Keep it simple!
3) Valmistele hyvin… sen jälkeen päästä irti!
3+1) Puhu ilman paperia

Just do it!

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK