Return to site

Act in Art -kreativa yrken och entreprenörskap

 

Sedan i lördags har nätverket Act in Art haft sin träff i Novia, Campus Allegro i Jakobstad och jag har fått glädjen att vara med och fungera som coach. Act in Art är ett nätverk av universitet och högskolor inom norden och de baltiska länderna. Den gemensamma nämnaren är att de alla har kreativa branscher inom sin utbildning och nätverket erbjuder en plattform för dialog kring entreprenörskap i kreativa yrken. Deltagarna är både elever och lärare och sammanlagt har vi 18 olika nationaliteter med! Dessa dagar har vi funderat mycket på om, och hur, man kan försörja sig på konst och kultur.

Min coachning ser annorlunda ut än traditionella föreläsningar. Oftast börjar vi med att gruppen ställer stolarna i en ring, så att vi ser varandra och kan diskutera. Vi kör oftast en Check in- runda där alla får berätta vem de är och vilka förväntningar de har. Efter det brukar jag hålla en kort, ca 10 min, input av teorin kring dagens tema. Vi har t.ex. talat om IKIGAI som går ut på att du hittar din kallelse i skärningspunkten av din passion, din kompetens, kundens behov och möjligheten att få ekonomi i det hela.

Jag berättade om min passion, min hobby, höjdhopp och tog med mig Finlands landslagsdräkt och min VM medalj för att illustrera att det man tycker om att göra, det blir man bra på. Jag vill uppmana deltagarna att satsa på det de tycker om att göra, MEN om du vill vara professionell räcker det inte att bara du tycker om det du gör. Någon måste också vara villig att betala för att du gör det.

Efter Check in och teoretisk input delas deltagarna in i små grupper och de får olika utmaningar de ska hitta svar på och sedan presentera för de övriga. Jag vill att deltagarna ska visa att de skaffat sig en bred teoribas från olika källor och att de kan involvera andra och vara kreativa i sin presentation.

Under dessa dagar har vi som sagt funderat mycket på pengar och konst, deras relation och om det är "fel" att tjäna pengar som konstnär. Frågeställningar som vi haft är tex “Vem är din kund, som du betjänar?” och “Vad är kundens största behov, som du löser?” Det är en utmaning att betjäna sin kund och samtidigt skapa något nytt, något som kunden ännu inte vet om att de behöver se eller höra. Man ska alltså betjäna kunden samtidigt som man ger utlopp för sin egen kreativitet.

Min filosofi gällande konst och ekonomi är att om du endast uppfyller din egen kreativitet är det en hobby. Om någon annan får något ut av det, och är villig att betala för det, är det en profession. Du kan inte lämna bort kunden från konsten, varje företagare är till för att betjäna någon.

 

"Du kan inte lämna bort kunden från konsten, varje företagare är till för att betjäna någon."

 

Idag fortsätter vi igen och deltagarna har fått som utmaning att utreda olika möjligheter att försörja sig på konst. På morgonen får vi ta del av deras presentationer. Jag kommer att ta med mig min vän och kund, han är deltagare i GROW 2, Valter Kangas. Valter är en influencer som streamar sitt arbete och sin konst på Twitch, han är grymt begåvad! Han har hittat ett nytt sätt att försörja sig på som konstnär. Kolla in hans bilder här nedan, som jag fått låna, och hans Twitch kanal Wogelcrafts!

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK