Return to site

Bli smartare, skippa multitasking

Vi har telefonen framme och kollar den samtidigt som vi jobbar på datorn. Vi har flera flikar öppna på skärmen och vi svarar på e-post samtidigt som vi skriver ett viktigt dokument eller en bloggpost. Däremellan plingar det till och vi kollar det senaste meddelandet eller kommentaren som kommit på Facebook. Det här är multitasking och det gör oss 10% dummare.

Genn Willson, Kings College 2005, har gjort ett experiment för att testa hur multitasking påverkar kvaliteten av vårt arbete. Han hade tre grupper som alla gjorde ett IQ test. Grupp 1 gjorde testet som vanligt, fokuserat. Grupp 2 var höga på droger och Grupp 3 svarade på e-post och tog emot telefonsamtal samtidigt som de fyllde i IQ testet.

Resultatet av testet blev att Grupp 1 fick normalt resultat, 100 poäng är medeltalet för en människa. Grupp 2, som var höga på droger, fick 4 poäng sämre medan Grupp 3 fick hela 10 poäng sämre än Grupp 1.

Från det här kan vi konstatera att, om du vill du ha gjort ett arbete av god kvalitet, måste du fokusera för att ditt arbete inte ska bli “dummare”. Det du gör blir av sämre kvalitet, du ger bort 10% av din hjärna, om du multitaskar samtidigt som du gör en intelligensmässigt krävande uppgift.

Så, telefonen bort och fokusera på en sak i taget!

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK