Return to site

De tre viktigaste sakerna för framgång.

Eller varför Finlands damlejon kommer att få sitt guld, förr eller senare.

Denna morgon var det svårare att stiga upp jämfört med vanliga mornar. Det blev en sen kväll med damernas ishockey VM-final och valvaka igår. Största känslorna väckte nog ishockeyn. Jag är nämligen en inbiten bänkidrottare. Det är märkligt hur en ishockeymatch kan påverka en såpass mycket som den ändå gjorde. Det känns som att jag skulle ha varit med om en personlig tragedi igår, vilken jag sörjer ännu idag. Finland förlorade damernas ishockey VM final mot USA efter minst sagt märkliga händelser på plan. Finland gjorde mål i förlängningen, alla jublade i fem minuter, sedan diskas målet av videodomaren. USA vinner på straffar. Bittert.

Det tröstande är att Finland högst antagligen kommer att vinna VM, någon gång. Orsaken varför jag säger detta är följande. Framgång kommer för eller senare när följande mening blir sann:

När jag arbetar fokuserat med något under en lång tid, når jag framgång.

Dave Ramsey, grundare för EntreLeadership rörelsen i USA påstår att faktorerna för att skapa momentum, eller det som kan kallas för framgång är:

1) Arbete

2) Fokus

3) Tid

Om man jobbar hårt för något specifikt under en lång tidsperiod så kommer man förr eller senare att lyckas. Man kan t.om härleda en ekvation utifrån detta:

Fokus x Arbete x Tid = Momentum (framgång)

Ju större varje faktor i ekvationen är, desto större blir sannolikheten för framgång. Orsaken varför damlejonen kommer att vinna VM förr eller senare är att alla dessa faktorerna verkar finnas på plats i ishockeyförbundet.

Fokus. Jag själv har bevittnat, som pappa och som f.d frivillig juniorhockeytränare, hur fokuserat och systematiskt förbundet satsar på ishockey, även mer och mer på flick- och damhockeyn. Det märks också i vår lilla förening i Terjärv med årliga "Girls hockey-day" events för tjejlirare. Det finns ett fokus på att få upp damhockeyn i landet.

Arbete. Förbundet är effektivt organiserat och man får mycket gjort för de pengar man sätter in. För ett antal år sedan när ishockey VM spelades i Sverige och Finland så kritiserades de höga biljettpriserna. Finska ishockeyförbundet gick med miljonvinst från turneringen och dåvarande ishockeyförbundets ordförande Kalervo Kummola lovade att vinsten skulle användas till att anställa 19 tränare ute i regionerna, s.k "taitovalmentaja". Förbundet har med andra ord satsat på arbetskraft för att träna fram nya talanger. Av egen erfarenhet har jag även märkt att det stöd som juniortränare får från förbundet är enastående. Varje tränare får tillgång till en intern hemsida som är fylld av träningsråd, videon av seminarier, verktyg att planera träningar osv.

Tid. Ifall Finland fortsätter att fokusera och att jobba på damhockeyn så är framgången endast en tidsfråga. Förr eller senare vinner damlejonen sitt guld. Detta alltså ifall denna fokus och mängden jobb fortsätter.

Vad kan vi som företagare lära oss av detta? Du behöver fokusera, arbeta hårt och inte ge upp. Det kan kännas som en klisché, och det är enklare sagt än gjort. Framgång kommer oftast efter en längre tid än vi trodde och efter att vi jobbat hårdare än vi tänkte oss behöva. Nyckeln är att inte ge upp, utan att orka fokusera ända tills vi börjar se resultat. Och sedan efter det, fortsätta. Dag ut och dag in. Lycka till!

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK