Return to site

Geenit eivät rajoita.

Ne auttavat!

Muistan aikoinaan ollessani teini-iässä miten seurasin suurta esikuvaani Mika Myllylän uraa. Itku kurkussa olin mukana kun Mika voitti olympiakultaa, maailmanmestaruuksia sekä voittoja maailmancupissa. Muistan
myös oman toivomukseni tulla joskus suureksi urheilijaksi. Vertailin peilistä omaa kehoani Myllylän kehoon, eikä se ihan samalta kylläkään näyttänyt. Joskus teini-iän loppuvaiheessa huomasin ettei minusta luultavasti koskaan tule huippu-hiihtäjää.

Luin Lauri Järvilehdon kirjaa ”Hauskan oppimisen vallankumous”. Lauri väittää geeniperimän vaikuttavan yllättävän vähän tuleeko jostakin oman alansa huippu vai ei. Suurin vaikutus on harjoittelumäärällä. Tottakai täytyy varmasti jotkut perusedellytykset olla. Mutta harjoitus on se joka tekee mestarin. Geeniperimän suurin vaikutus menestykseen on se jaksammeko harjoitella lajia vai ei.

”Geenit eivät rajoita mitä voit tehdä, mutta ne rajoittavat paljon sitä, mitä haluat tehdä. Geeneillä on siis suuri merkitys sille, missä intohimosi piilee”. – Lauri Järvilehto kirjassa Hauskan oppimisen vallankumous. s. 94

Intohimo ja kiinnostus on menestyksen tärkeimpiä tekijöitä. Geeniperimä ei siis rajoita meitä. Et ole tuomittu olemaan huono kaikessa. Mikään ei estä sinua olemasta hyvä. Kyse on siitä mistä olet kiinnostunut. Mikä on intohimosi? Mikä saa sinut nousemaan aikaisin ylös?  Koska silloin, jos olet kiinnostunut jostain, on suuri todennäköisyys että jaksat opetella ja harjoitella.

Tehtävä:

  1. Mieti kolmea asiaa, joiden tekemisestä pidät ja joissa olet hyvä.
  2. Varaa kalenteristasi aikaa tehdäksesi yhtä näistä asioista, joita et tee niin usein kuin haluaisit.

Hyvä uutinen lahjattomille on siis se, että voit tehdä mitä haluat tehdä. Luultavasti kehityt hyväksi siinä.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly