Return to site

GROW Business Coaching

-Vad gav det dig?

Intervju med Sandra och Veronica

I september 2019 startar GROW 4, den fjärde GROW -Business Coaching gruppen som jag startar. Sandra Sund och Veronica Lönnqvist har varit deltagare i GROW 2 och deras företag har utvecklats mycket under tiden. Snart har de fullgjort kursen och de kommer att få sin Yrkesexamen för företagare. I det här inlägget får du ta del av en intervju jag gjorde med Sandra och Veronica i december, då hade de gått lite mera än halva kursen. De berättar om vad kursen gett dem och hur den påverkat deras företag.

Sandra Sund bor i Vasa och driver BY SANDRAMARIA som är en blogg och inspirationssida för kreatörer, hon har även en prenumerationstjänst som heter Makers Mail, där man får ta del av olika DIY projekt 4 gånger/ år.

Veronica Lönnqvist bor tillfälligt i Jakobstad och kommer ett flytta till Helsingfors till hösten, hon har företaget GARNKNUTEN. Veronica producerar virkmönster och läromedel för garnteknologier och hennes företag erbjuder också en prenumerationstjänst på ekologiska och miljöhållbart producerade garn.

Sebastian: Varför kom du med på GROW 2?

Sandra: Jag blev rekommenderad att gå av en annan som gått kursen och tyckt att GROW var jätte-jättebra. Mitt företag såg vid starten helt annorlunda ut och jag trodde att jag hade allt på klart. Jag tänkte att jag går med för att få mera flyt. Det visade sig att jag behövde komma med för att inse att jag inte har allt på klart!

Veronica: Även jag blev rekommenderad att delta av en tidigare deltagare. Jag har haft företaget sedan 2015 vid sidan om annat och inte riktigt vetat vad jag ska göra av det och inte haft någon tydlig vision. Det har ändå varit klart för mig att jag vill jobba mera med företaget och jag tänkte att GROW kan hjälpa mig med detta.

Sebastian: Hur såg er företagsverksamhet ut före kursen och hur ser det ut nu? På vilket sätt har GROW hjälpt dig?

Veronica : Jag startade företaget redan i gymnasiet, ville inte att någon skulle sno mitt namn. Det började med en blogg där jag virkade, stickade och handarbetade överlag. Jag hade inte några tydliga visioner eller mål och jag visste inte vad jag ville göra av företaget. Genom GROW har jag fått mera målsättningar och struktur och jag vet nu vad jag vill på ett helt annat sätt. Mina produkter sålde jag först på måfå och hade inte något ekonomiskt tänk på hur man ska få det att gå runt, vilket jag har insett nu.

Veronica Lönnqvist

Sandra: före GROW såg företaget annorlunda ut på så sätt att jag då producerade mina egna handgjorda produkter och sålde dem i en webshop. Jag hade inget mål och ingen mening med det hela, det var bara roligt och jag gjorde det därför. Då gjorde jag bara vad jag tyckte i stunden, försökte få ut något på egen hand, det var väldigt improviserat.

"Mitt företag såg vid starten helt annorlunda ut och jag trodde att jag hade allt på klart. Jag tänkte att jag går med för att få mera flyt. Det visade sig att jag behövde komma med för att inse att jag inte har allt på klart!" - Sandra

Sebastian: Så man kan säga att ni har blivit utmanade att beräkna kostnader och fundera vad som är realistiskt?

Sandra: ja, fast jag egentligen hatar siffror så är det nödvändigt för annars har jag inget företag.

Sebastian: Vad har ni lärt er på vägen?

Sandra: Jag har gått från att inte ha någon mål och mening med företaget överhuvudtaget till att inse varför jag gör detta. En av mina insikter har varit att jag i början gjorde det jag gjorde för att jag själv tycker om att vara kreativ, men i grund och botten ville jag inspirera andra. Jag fick fråga mig själv på vilket sätt jag inspirerar andra om jag säljer färdiga produkter!? Sen har vi också lärt oss hur man ska vara produktiv, hur man ska tänka om sin tid, hur man tar betalt, vi har lärt oss marknadsföring och att våga sälja, allt! Det har varit jättelärorikt!

 

"Bara gör det! Man behöver inte har allt på klart, du lär dig efter hand och lär dig av dina misstag. Bara gör det, annars blir det inte av." -Veronica

Veronika: Jag har också lärt mig massor! Det viktigaste jag lärt mig kanske är hur jag sätter upp mina målsättningar för företaget. Det styr hur hur produktiv jag är! Jag håller med Sandra att vi lärt oss allt från hur du är produktiv till hur du hantera tid och hur man vågar ta betalt, och ta betalt rätt. GROW har hjälpt mig jättemycket och man har fått väldigt bra redskap för hur man ska hantera företaget också efter att GROW är färdigt och hur man ska gå vidare.

Det har också varit jättebra att vi fått sån teori-input som vi har kunnat ta del av hemma och som man även efteråt har jättemycket nytta av och som man själv kan fortsätta studera efteråt. Vi har fått ett redskap för hur vi kan fortsätta att studera efteråt, det är ju viktigt att hålla upp kunskapen även efter GROW.

Sebastian: Ett av målet från coachernas sida har nog varit att hjälpa er att skapa rutiner för inlärning som ni kan använda även i framtiden. Det handlar om livslångt lärande; kunskap föråldras så snabbt nuföritden så det är viktigt att ha en rutin för kontinuerlig inlärning.

Sebastian: Vilka är era mål för framtiden?

Veronica: För mig är målet att kunna leva på mitt företag, vi har dock lärt oss på kursen att det är ett för diffust mål. För att specifiera: Jag jobbar just nu halvtid som anställd och vill kunna få samma lön från företaget så att jag kan säga upp mig från mitt fasta jobb. Ett annat mål är att expandera så mycket som det går.

Sandra: För mig gäller samma mål, för mig kanske det ligger längre bort men det är tryggt att ha ett mål som man jobbar mot. Målet är att kunna jobba med företaget på heltid för det är så roligt!

Sandra Sund

Sebastian: Vi måste också från coachernas sida säga att ni har jobbat jättebra, utvecklats jättemycket och gjort enorma framsteg.Ni som ser videon eller läser bloggen ska absolut kolla in Veronikas och Sandras sidor för de är på G!
 

Sebastian: Har ni någon hälsning, tips eller råd till de som funderar på att starta företag?

Veronica: Bara gör det! Man behöver inte har allt på klart, du lär dig efter hand och lär dig av dina misstag. Bara gör det, annars blir det inte av.


Sandra: På ett år har jag bytt företagsidé 3 gånger och det är fine, man behöver inte ha allt exakt perfekt klart från början. Man måste prova sig fram och genom misslyckanden får man reda på vart man är på väg och vad man vill. Prova! Testa!

Sebastian: Tack för denna intervju, vi önskar Veronica och Sandra lycka till i fortsättningen!

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK