Return to site

Hälsa för företagaren

Ditt företags viktigaste resurs är du och ditt team. Jag pratar ofta om effektivitet och framgång, och det är ju viktigt om man vill livnära sig på sin passion och göra skillnad i denna värld. Men framgång och effektivitet handlar inte om att arbeta 24/7, året runt, tvärtom! Vill du lyckas som företagare är det grundläggande att du tar hand om dig själv.

Efter en episod av utbrändhet för fem år sedan märker jag att min ork inte är vad den brukade vara i 20-års åldern. Något har hänt i hjärnan som gjort livet lite annorlunda än det var tidigare. Vissa säger att de är tacksamma för sin utbrändhet, och visserligen har jag lärt mig en hel del om min kropp. Men ärligt talat skulle jag heller ha skippat hela "gå i väggen"-episoden. Jag har alltid varit energisk och fått en hel del till stånd på kort tid. Men nu har jag inte en likadan buffert eller marginal av ork som före utbrändheten och jag behöver mera tid för återhämtning.

Min utmaning är att jag under de senaste två och ett halvt åren har haft två olika arbeten samt en satsning på min idrottskarriär i friidrott. Samtidigt som jag byggt upp mitt brand som coach och fått mina första anställda, har jag också jobbat som projektledare för olika entreprenörskapsprojekt vid de lokala yrkeshögskolorna och försökt bli bättre höjdhoppare som 38-åring. Detta är onekligen lite för många olika fokus, med tanke på att jag även har tre barn och en fru. Iom sommarlovet avslutar jag därför mitt projektledarskap som jag gjort på halvtid vid Centria Yrkeshögskola. Detta känns som en stor lättnad och något som jag verkligen ser fram emot!

Mitt liv är fortfarande en balansgång och en daglig ransonering med energin. Det viktigaste just nu är att jag upplever att det jag gör, är det jag vill göra. När jag blev utbränd, befann jag mig i en position där jag vantrivdes med min arbetsroll.

Här kommer några av de saker som jag märkt att hjälper mig att orka med livet, relationerna och arbetet.

Min vardag ser ut ungefär som följande:

7:15 väckning, ordentligt frukost tillsammans med familjen

8:00 börja jobba

10:00 kaffepaus, ev lite jumppaövningar på kontoret om jag suttit länge.

12:00 lunch, jag lägger mycket sallad på min tallrik, speciellt då jag är inne i tävlingsperioden.

14:00 kaffe och mellanmål ex naturellyoghurt + musli

17:00 slutar jobba, middag med familjen

19-21-tiden träning, beroende på vad som står på schemat

20-tiden kvällsbit med familjen

22:00 sovdags

Jag jobbar vanligtvis inte på kvällar och helger med företaget och jag har semester både på sommaren ca 1 månad och på vintern ca 1 vecka. Min satsning på höjdhopp gör också att jag är noggrann med vad jag äter och jag tränar enligt ett träningsprogram uppgjort av Eric Storvall.

Arbetshälsoinstitutet har gjort en bra checklista för småföretagare där man kolla med sig själv hur det står till med hälsan och om det är något område man behöver satsa mera på. Hoppas det här inlägget kan sporra dig att ta hand om dig själv och prioritera din hälsa!

 

Nu tar jag semester!

197 cm, nytt personligt rekord i Nedervetil 19.6.2019
All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK