Return to site

Hur blir man modig?

Hur ska jag komma igång med mitt företag? Mitt råd är mycket simpelt. Du behöver mera mod, inte mer information. Du behöver börja någonstans. Detta är förstås enklare sagt än gjort. Det är enkelt att säga att du skall ta steget ut i det okända men det är mycket svårare att faktiskt göra det. Hur skall man få mer mod att göra det man skulle vilja göra? Här kommer min berättelse.

Jag har aldrig varit en vän av att vinterbada. Jag var cirka 30 år när jag för första gången testade på att bada i en frusen sjö. Jag besökte en bekant som bodde bredvid en vinterbadplats, tillsammans badade vi bastu och tanken var att vi också skulle bada i det kalla vattnet. Min vän var en van vinterbadare så för honom var det ingen stor sak men för mig var det väldigt spännande. Jag hade som sagt aldrig vinterbadat tidigare och var nervös och samtidigt förskräckt!

För att göra en lång historia kort kan jag berätta att jag lyckades ta mig ned i det iskalla vattnet och komma upp därifrån med livet i behåll. Erfarenheten var såpass trevlig att jag t.o.m. badade tre gånger under den kvällen. Den första gången var den värsta. Men hur jag fick modet att doppa mig i isvaken första gången!? Ett ord: kamrattryck. Skulle jag ha varit där ensam så skulle jag inte ha klarat av det, men när vi var flera så gick det lättare. Min vän gick först ner från bastulaven i det iskalla vattnet och jag kände förväntningen från honom att även jag skulle göra det. Det här kamrattrycket hjälpte mig att få mera mod.

Som företagare fungerar det precis på samma sätt, när du behöver ta modiga beslut är det enklare om du upplever ett kamrattryck. Du behöver med andra ord skaffa dig en så kallad stridspartner för ditt företagande, en kamrat som gärna också själv är företagare. Det ska vara någon som du har förtroende för. Denna stridspartner fungerar lite som min kompis när jag första gången skulle vinterbada; ifall du berättar för din stridspartner vad du skulle vilja göra så får du garanterat mer mod till att förverkliga det.

Själv har jag en stridspartner som jag pratar i telefon med varje måndag klockan 8. Jag känner alltid en liten press att kunna redovisa för resultat när jag skall prata med min stridspartner, och med tanke på mitt företag så är detta hälsosamt. Ibland kanske ditt största behov inte är att få mera mod, ibland behöver du fyllas med hopp eller kanske även bli tröstad ibland. Relationen till din stidspartner behöver dock vara ömsesidig. Du behöver ge och få. Ge så mycket du kan av tips och råd, så får du även tillbaka. Desto mer jämlik er relation är, desto bättre.

Så, hur får du mera mod? Du behöver uppleva kamrattryck. Ett positiv sådant. Ett kamrattryck som sporrar dig till att göra det du vill göra, fastän du är rädd. Skaffa dig en stridspartner!

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK