Return to site

Hur veta om jag prioriterar rätt i mitt företag? Del 2

När man funderar över sina prioriteringar och undrar om man lägger sin tid på rätt saker kan det vara till hjälp att gå till botten med varför man gör det man gör. Här på bloggen har vi påbörjat en serie kring hur man prioriterar rätt i sitt företag och idag presenterar vi IKIGAI, ett verktyg som härstammar från Japan. Med hjälp av IKIGAI granskar du fyra olika delområden i ditt liv, vilket hjälper dig att hitta en fungerande affärsmodell eller varför inte meningen med livet, om du vill tillämpa verktyget på ett bredare plan. Då du granskat dessa delområden har du också lättare att avgöra vad du skall prioritera.

IKIGAI

Det finns fyra olika saker som behöver sammanfalla för att man ska hitta meningen med livet eller syftet med ens verksamhet, dessa är passion, kompetens, behov och ekonomi.

Passion. Du behöver tycka om det du gör, för det mesta åtminstone, för att vara effektiv i långa loppet. Vad VILL du göra, vad får du GLÄDJE av och vad har du en INRE MOTIVATION till?

 

Kompetens. Din mening är något du är bra på, och ofta blir vi bra på det som vi tycker om att göra! Vilka är dina styrkor? Fokusera på dem, bekymra dig inte för svagheterna. Försök minimera/eliminera svagheter men fokusera på styrka och kompetens. VAD ÄR DU BRA PÅ?

Behov. Ute i världen, bland dina kunder, i samhället... överallt omkring oss finns olika behov. Du behöver hitta ett behov du vill och kan uppfylla, ett problem som behöver lösning, för att komma till en fungerande affärsmodell. VILKA BEHOV ser du omkring dig och finns det behov för det som du skulle vilja göra?

Ekonomi. Den här punkten gäller speciellt idealister, kreatörer och världsförbättrare (jag räknar även mig själv hit). Vi måste fokusera mera på ekonomin, plus måste bli större än minus. Man lever inte bara av passion. En kund måste vara VILLIGA ATT BETALA för att du uppfyller hens behov eller löser hens problem.

När du tänkt över alla dessa fakorer och hittat den punkt där de möts, då har du hittat ditt IKIGAI, din mening och din affärsmodell. Utgående från detta kan du nu lättare se över dina prioriteringar. Följ med oss här på bloggen, vi kommer att posta flera inlägg i temat prioriteringar. Missade du första inlägget så hittar du det här.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly