Return to site

MÅL OCH PLANER - Del 1

Fyra tips för att nå dina mål

I den här bloggserien ger jag dig tips på hur du kan skapa effektivare mål och planer. Del 1 fokuserar på hur du når dina mål, del 2 hjälper dig att planera för framtiden och effektivera din inlärning.

Från ryggradsreuma till VM bronsmedaljör.

Som 10 åring drömde jag om att bli OS vinnare i skidåkning. Mika Myllylä var min stora idol och i armén satsade ja för fullt på skidåkningen och tränade 2 ggr/dag för att bli toppidrottare. Men så blev jag sjuk och hade mycket värk i ryggen. Läkaren sa att jag hade ryggradsreuma och att det kan vara svårt att satsa på en idrottskarriär med en sådan diagnos. Min dröm krossades och jag blev besviken, satsningen på idrotten tog slut. Men någonstans inom mig fanns drömmen kvar, även om drömmen var krossad så fanns längtan att bli en idrottsman kvar.

Ca 15 år senare, 2015, är jag gift och har 3 barn. Jag höll på med motionshockey och spelade fotboll med gubbarna tills min fru, troligen främst av praktiska skäl, föreslår att jag skulle byta till en individuell idrottsgren. På så sätt kunde jag bättre träna då det passar och inte styra familjekalendern så mycket. Så jag bytte till höjdhopp och för att göra en lång historia kort kan jag berätta att i somras upplevde jag en slags drömmarnas uppfyllelse då jag fick hoppa i VM för veteranindrottare i Malaga och jag vann brons! Dessutom fick jag delta med de bästa finska höjdhopparna i Finland i Kalevankisat i Jyväskylä och hoppade nytt personligt rekord, som 37åring. Erfarenheterna kring höjdhoppandet har gett mig så mycket! Det är alltså aldrig för sent att börja följa sina drömmar, fast de kanske inte alltid uppfylls så som man tänkt.

Hur kom jag dit ? Hur kunde jag som 34 åring påbörja en ny idrottskarriär, gå ner 17 kg i vikt, delta i finskt mästerskap och vinna VM brons?

VM i Malaga 2018

Nyckeln till att nå sina mål.

Psykologiprofessor Gale Matthews på Dominican University of California, 2015, har forskat kring detta med målsättningar och hur nedskrivna mål påverkar resultaten. Han hade i sin forskning 149 deltagare som hade fyra veckor på sig att att uppnå vilka mål de ville t.ex. gällande arbete eller fritidsintresse. Deltagarna delades in i fem grupper. Grupp 1 satte upp mål men höll dem för sig själv, de bara tänkte på målen. Grupp 2 däremot skrev ner sina mål och grupp 3 skrev ner sina mål och dessutom planer för hur de ska nå dem. Grupp 4 talade om sina mål för en vän och grupp 5 rapporterade veckovis till sin vän om hur det gick. Deltagarna fick, efter att de fyra veckorna hade gått, välja ett vitsord för hur bra de uppnått sina mål. 1 var dåligt och 10 mycket bra. Resultatet såg ut så här:

 

 

Som vi märker var det stor skillnad mellan grupp 1 och grupp 5. Skillnaden var ca 50% mellan dem som skrev ner sina mål och de som inte gjorde det, och det här är ganska betydande skillnad också med tanke på att det var på en så kort period som fyra veckor. Från detta har Matthews tagit fram fyra tips:

Photo by rawpixel on Unsplash

När jag började hoppa höjd fick jag 180 cm som bästa resultat. Jag tränade så bra jag kunde, men fick ändå bara 180 cm som resultat. 190cm var mitt mål, för det var vad som krävdes för att få delta i FM-allmän klass, Kalevan Kisat. Jag insåg att jag behöver hjälp för att nå mitt mål och ringde Eric Storvall, från ES Endurance, som blev min tränare. Vi satte upp mål för året, gjorde en säsongsplan, en daglig plan och hade ofta kontakt för uppföljning. Jag följde alltså Matthews tips. Efter fyra månader hade jag 7 cm bättre resultat, efter 9 månader hoppade jag 12 cm bättre. Under denna period gick jag ner ca 10 kg i vikt, sammanlagt 17 kg. Detta kunde jag inte ha gjort utan hjälp! Vi behöver alla hjälp för att lyckas. Även om man är ensam mikroföretagare så behöver man omge sig med människor som hjälper en att komma framåt, man behöver berätta om målen och ha regelbunden uppföljning. Själv har jag telefonsamtal varje måndag med Eric och lägger upp planer för kommande vecka.

" Plan is nothing, planning is everything"

-Dwight Eisenhower

 

Nu har du nu fått konkreta tips och idéer hur du ska gå tillväga för att gå från att veta vad du borde göra till att faktiskt skrida till handling och ta steg mot dina mål. I nästa inlägg kommer del 2 med fokus på planering och medveten inlärning, vilket är avgörande för att nå de mål man satt upp. Stay tuned och lycka till!

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly