Return to site

Sjutusan läger

Om att bli stark tillsammans

Förra veckoslutet besökte jag Kuortane Olympic Training Center, jag och ca hundra andra idrottare deltog i Svenska Finlands Idrottsförbundets (SFI) Sjutusan friidrottsläger. Tre gånger per år samlas de bästa finlandssvenska friidrottarna till Kuortane för att träna tillsammans.

Detta är nu det tredje året jag deltar i dessa läger och jag njuter enormt av att få vara med! Det är nämligen inte en självklarhet i denna ålder, de andra är 16-25 år och jag närmar mig 40, dessutom har jag en reumatisk sjukdom i bakgrunden. Jag är väldigt tacksam att få vara med och det känns nästan overkligt att sådana som till exempel Jan Bäck och Susann Sundkvist vill hjälpa mig att hoppa högre i höjd. Jan har fungerat som chefstränare för Sveriges höjdhoppslandslag i 12 år och Susann är Finlands senaste olympiska finalist i höjdhopp. Coachingen är verkligen i världsklass och ni kan tro att det känns väldigt häftigt för mig. Stort tack till min moderförening If Åsarna som gör det möjligt för mig att delta!

SFI är det förbund som klarar sig allra bäst i finsk friidrott; idrottare som hör till SFI tar ca 20% av alla medaljer i finska mästerskapen. Vad är då nyckeln till denna framgång? Jag tror att en stor del av framgången beror på dessa läger och på gemenskapen. Genom att träna tillsammans sporrar man varandra för att bli bättre. Under mat- och kaffepauserna utbyts kunskap både bland idrottare men framförallt bland coacherna. Mig veterligen finns det ingen direkt motsvarighet till dessa läger på den finskspråkiga sidan.

Från att jag började delta i dessa läger har mitt resultat i höjdhopp förbättrats med 14 centimeter, förbättringen har alltså som skett som över 35-åring. Detta hade inte varit möjligt utan hjälp från andra. Jag tycker att idrott och företagarskap har mycket gemensamt. Man sätter upp mål, jobbar för att nå dem och utvärderar sedan hur det gått. På samma sätt som i idrott är man även som företagare starkare i grupp. Om man vill bli riktigt bra som idrottare eller som företagare så behöver man många personer som hjälper en framåt. Ingen är stark ensam.

Vila är viktigt både för företagare som för idrottare! :)

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK