Return to site

VARUMÄRKE

-vem är du, vad gör du?

Intervju med Anna Bertills

Ett varumärke eller ett brand är ett brett begrepp och det innefattar mycket. Man kan säga att det handlar om att konsekvent förmedla vem man är och vad man gör, för att skapa ett kundlöfte som uppfylls gång på gång. Som ny företagare kan det kännas svårt att veta hur man ska gå tillväga för att bygga upp sitt varumärke, här får du några tips på vägen.

För en tid sedan hade jag möjligheten att diskutera företagande och speciellt branding med Anna Bertills. Anna är företagare och delägare i Bertills & Jung som hon driver tillsammans med Linn Jung. Hon har en lång erfarenhet av politik och har varit SFP`s vice ordförande, ordförande för svensk ungdom, samt medarbetare för två olika ministrar; Jan-Erik Enestam och Stefan Wallin. Anna har fyra barn och har jobbat som VD för Folkhälsan Utbildning sedan 2010 och är numera företagare på heltid.

Till en början pratar vi en del om personligt varumärke och personlig branding. Hur kommer det sig att ert företag heter Bertils & Jung? frågade jag Anna. Hon svarade att det började som en kul grej, äldre män använder ofta sina efternamn i sina företag, så varför skulle inte vi också kunna göra det? Efterhand blev det mera självklart; vi har ju redan två starka varumärken och på det här sättet få vi in dem båda i företagsnamnet.

För att riktigt förstå hur vi ska arbeta med vårt varumärke behöver vi ju ha på klart för oss ett varumärke är och vad nyttan är med att bygga ett sådant. Enligt Anna är ett varumärke ALLT! Det innehåller dina värderingar, vem du är och vad du gör, det avgör vilka associationer och vilka känslor man får gällande ditt företag. Varumärke och branding är ett väldigt brett tema men när det fungerar är det något som bär alla företag. Det handlar även om ha ett gott rykte, ex att man levererar i tid. Det är också ganska lätt att skada sitt varumärke, men det svårt att bygga upp så därför behövs även riskanalys och riskhantering.

Ett sätt att beskriva varumärke är att lova något och uppfylla löftet gång på gång, och det här håller Anna med om, men hon säger att det även är mera än så. Som redan nämndes handlar det om vem du ÄR, vilka värderingar du har och vad du står för ,vad du GÖR, vilka produkter du säljer? Det blir allt viktigare med värderingar i företag och att man även skyltar med dem utåt.

Anna har jobbat länge inom politiken och förklarar att varumärkesbygget där är långsiktigt, värderingar viktiga och arbetet får inte raseras p.g.a. en fråga. Mycket av dagens branding sker på sociala medier och inom politiken händer det dagligen saker som du inte har koll på. Det är också extremt viktigt vad man skriver och hur man hanterar ord, framhåller Anna. Det du säger eller skriver kan lätt förvridas i media.

En missnöjd kund kan snabbt sprida sitt missnöje via social media och all typ av dåligt rykte och även missförstånd kan bidra till att förstöra varumärket. Då gäller det enligt Anna att vara snabb att hantera saken och gå ut och förklara situationen. Det hjälper inte att vara tyst utan det tolkas som en bekräftelse av det som tidigare sagts. Som småföretagare funderar många på om man ska satsa på personbrand eller företagsbrand. Båda kan gå hand i hand och det handlar långt om vad du vill och vad har du för produkt. Det är också individuellt om du är bekväm med att använda din person i marknadsföringen eller inte. Det ena behöver inte heller utesluta det andra och man använder ofta både person- och företagsbrand. Affärslivet blir också mer och mer individualiserat och lyfts närmare kunden. Det handlar numera inte bara om ett företagsnamn utan ofta behövs också ett ansikte utåt för att ge känslan av låg tröskel.

Att skapa ett varumärke är en lång process och när jag ber Anna sammanfatta det viktigaste i att skapa ett brand listar hon följande saker:

  • Du behöver veta vem du är, dina egna målsättningar, syften och din målgrupp. Formulera detta till ett budskap

  • Gör det genomtänkt, inte för spretigt.

  • De som lyckas bra upprepar samma saker om och om igen. Fokusera på vad du vill göra och på målgruppen och återupprepa detta genomgående i ditt arbete.

  • Gör mätningar för att se vad som går hem.

Många företagare borde stärka sitt varumärke, men kämpar med dåligt självförtroende och skulle inte vilja föra fram sig själv. Anna framhåller dock att branding är inte skryt. Som företagare handlar det ju om försäljning och ska du sälja måste du fundera på varumärket. I början kan man behöva hjälp, alla vill inte blotta sin privata zon, men då kan man satsa på andra saker. Branding behöver inte börja så stort, sociala medier har gjort det billigt och enkelt för företag. Man kan även dra nytta av att regelbundet skapa innehåll på ex blogg, och det är viktigt att få en viss volym av följare. Men Anna menar att man kanske inte behöver bli bloggare direkt, utan man kan börja t.ex. med Instagram och Facebook. När man börjar på så smått med brandingen så kan det växa. På Bertils & Jung planerar man sitt innehållsskrivande, vad man vill lyfta när och hur. Det ser spontant ut men det finns en plan bakom.

Vi avslutar intervjun med att jag frågar Anna vad som inspirerar henne att jobba som företagare. Det är nog friheten och ansvaret i att vara sin egen, svarar hon och möjligheten att få vara kreativ. Det får gå snabbt och jag får testa mina idéer utan långa processer som tar död på kreativiteten. Som hälsning till finlandssvenska företagare som ska starta eller just har startat företag vill Anna hälsa att detta med varumärke kan kännas stort och svårt, men börja smått och testa er fram! Ni märker ganska snabbt vad som fungerar. Våga testa, våga tro på att ni kan och gör det inte så svårt, bara kom igång med det!

 

Denna text är sammanställt av Anne-Maj Widjeskog

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly